U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta potpisani ugovori sa udrugama za zaštitu potrošača povodom provedenog Javnog natječaja o dodjeli financijske podrške udrugama za provedbu projekta „Savjetovanje potrošača“ II./2018.

Danas je u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta održano svečano potpisivanje ugovora sa 6 udruga za zaštitu potrošača povodom provedenog Javnog natječaja o dodjeli financijske podrške udrugama za provedbu projekta „Savjetovanje potrošača“ II./2018.
Odlukom o dodjeli financijske podrške udrugama za provedbu projekta „Savjetovanje potrošača“ II./2018. od 27. lipnja 2018. odobrena je financijska podrška u ukupnom iznosu od 1.230.850,54 kuna za slijedećih 6 udruga:
„Potrošački forum“ Udruga za zaštitu i promicanje potrošačkih prava građana, Osijek;Društvo za zaštitu potrošača Istre, Pula, Keršovanijeva 27;Udruga za zaštitu prava potrošača „Splitski potrošač“, Split;„Potrošač“ – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske, Zagreb;Udruga za zaštitu prava potrošača „Varaždinski potrošač“, Varaždin;„MREŽNICA“ – udruga za zaštitu potrošača grada Duga Resa, Duga Resa;Od ukupnog iznosa od 1.230.850,54 kn, MINGPO financira 796.033,96 kn, Ministarstvo financija 385.856,58 kn, a Grad Zagreb 48.960,00 kn.
Ovo je već 14. projekt „Savjetovanje potrošača“ koji je provelo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, te je tijekom  razdoblja 2005. – 2017. financiralo rada 4 Savjetovališta (Zagreb, Split, Pula i Rijeka) sa ukupno  16.031.000,00 kn.
Od 2015. godine se MINGPO-u u projektu „Savjetovanje potrošača“ pridružio i Grad Zagreb koji financira plaću jednog savjetnika za potrošače u Savjetovalištu Zagreb, a od 1. srpnja 2018. se pridružilo i Ministarstvo financija koje financira rad po jednog financijskog savjetnika za potrošače u svakom od 6 Savjetovališta.
Predmetnim projektom financirati će se rad ukupno 19 savjetnika za potrošače na području Republike Hrvatske, te je broj Savjetovališta sa dosadašnjih 4 povećan na 6 Savjetovališta za građane a sve u cilju što kvalitetnijeg savjetovanja što većeg broja građana na području Republike Hrvatske.
Provedba projeka „Savjetovanje potrošača“ samo je jedno u nizu brojnih aktivnosti koje MINGPO, kao horizontalni nositelji i koordinator politike zaštite prava potrošača u RH,  provodi u cilju unaprijeđenja područja zaštite prava potrošača u Republici Hrvatskoj, osnaživanja potrošača da  bude što aktivniji i informiraniji sudionik na tržištu i u integriraciji potrošačkih prava kroz sve sektorske politike.
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta održalo je niz informativno – edukativnih događanja, kako za građane / potrošače, tako i za trgovce, na kojima se informiralo o potrošačkim pravima i  alatima koje stoje na raspolaganju građanima u cilju ostvarivanja svojih prava, te je s događanjima “Zajedno za potrošače” i “Sve na jednom mjestu” obišlo ukupno 11 gradova (Zagreb, Čakovec, Varaždin, Rijeku, Pulu, Split, Zadar, Dubrovnik, Osijek, Vinkovce i Slavonski Brod).
 MINGPO je u suradnji sa drugim nositeljima ovog područja u 2017. godini započelo i cikluse stručnih edukacija udruga za zaštitu potrošača kako bi im se omogućila edukacija i sve stručne informacije potrebne za kvalitetno informiranje građana / potrošača o njihovim pravima.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Table of Contents

Varaždinski potrošać

Novosti

Što je novac i tko su potrošači

Što je novac i tko su potrošači  naučili su učenici trećih i četvrtih razreda Osnovne škole dr. Vinka Žganca u Vratišincu.

U okviru projekta  Djeca kao potrošači koji provodi Društvo potrošača Međimurja u partnerstvu s udrugom Varaždinski potrošač održana je u utorak 14. studenog edukativna radionica o pravima i obvezama djece kao potrošača.

“Djeca kao potrošači” u osnovnoj školi Sveta Marija

Radionica Djeca kao potrošači održana je u petak 17. studenog  u Osnovnoj školi Sveta Marija. Učenici trećih i četvrtih razreda OŠ Sveta Marija i PŠ  Donji Mihaljevec učili su što je novac, kako kupovati te kako planirati kupnju prehrambenih namirnica.

Učenici OŠ Nedelišće i ove godine učili o zaštiti prava potrošača

Nakon što su prošle godine naučili osnove prava potrošača,  projekt “Djeca kao potrošači” i ove je godine proveden u Osnovnoj školi Nedelišće. Kako smo tijekom dosadašnjih druženja i razgovora  s djecom uočili da većina učenika svakodnevno koristi mobilne uređaje, internet i računala, u okviru suradnje Društva potrošača Međimurja i HAKOM-a održana je edukativna radionica o sigurnosti djece u korištenju digitalnih tehnologija.