Mladi potrošači osnovnoškolci iz osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Svetom Juraju na Bregu naučili što je novac i kako se zaštitit u virtualnom svijetu

U sklopu projekta Djeca kao potrošači provodi se program zaštite djece na internetu i u svijetu mrežnih tehnologija kroz edukaciju učenika četvrtih razreda s ciljem da nauče kako se odgovorno ponašati prilikom upotrebe mrežnih tehnologija jer iskustvo pokazuje da ih djeca koriste samostalno bez stalnog nadzora roditelja.

U sklopu projekta Djeca kao potrošači provodi se program zaštite djece na internetu i u svijetu mrežnih tehnologija kroz edukaciju učenika četvrtih razreda s ciljem da nauče kako se odgovorno ponašati prilikom upotrebe mrežnih tehnologija jer iskustvo pokazuje da ih djeca koriste samostalno bez stalnog nadzora roditelja.

U osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Svetom Juraju na Bregu održane su dvije edukativne radionice za učenike četvrtih razreda koje je financijski poduprla Općina Sveti Juraj na Bregu.

Kako se zaštiti u svijetu interneta i mobilnih uređaja govorile su predstavnice Hrvatske  regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) Gordana Kulišić, Tanja Zaninović i Katarina Žaja Pauk. U razgovoru  i razmjeni iskustava  govorile su o  opasnostima ostavljanja osobnih podataka na internetu i društvenim mrežama i potrebi da se dobro provjere privole koje se daju za pristup aplikacijama i uslugama. Upozorile su na rizike objave i razmjene osjetljivih podataka: fotografija, lokacija, brojeva računa, lozinki te opasnosti koje vrebaju od hakera i drugih zlonamjernih osoba na internetu koje objavljene podatke mogu iskoristiti za krađu identiteta ili druge štetne aktivnosti.

Veliki doprinos u zaštiti djece u virtualnom svijetu mogu dati roditelji koristeći programe za nadzor kao što je Family Link ili aplikacije za kontrolu i restrikciju sadržaja.

Ipak, posebno je naglašeno da je najvažnije razgovarati s roditeljima i prijaviti im svako neprikladno ponašanje ili sadržaj te zatražiti starije da provjere neobičnu poruku ili ponudu koju bi mogli primiti preko društvenih mreža ili komunikacijskih aplikacija. 

Učenici su naučili kako prepoznati prevare putem društvenih mreža i aplikacija za komunikaciju, a kako provjeriti potencijalni rizik za vlastitu privatnost prilikom korištenja interneta mogli su i sami isprobati putem aplikacije Kalkulator privatnosti.


Budući da je za korištenje digitalnih tehnologija potrebna i oprema i tarifa za govorne i podatkovne usluge i da je sve navedeno potrebno kupiti i platiti u drugom su dijelu radionice učili što je novac, kako doći do novca. Izvoditeljice projekta Djeca kao potrošači Gordana Lukić i Sanja Keretić  govorile su kako izbjeći zamke prekomjerne potrošnje i racionalno upravljati novcem, kako sastaviti popis za kupnju i ekonomično i održivo kupovati. Tijekom radionice snimao se i prilog o provedbi projekta Djeca kao potrošači te su učenici i pred kamerama ponovili što su sve naučili. Za sudjelovanje i zalaganje nagrađeni su prigodnim poklonima koje su pripremili HAKOM i  nositelj projekta Društvo potrošača Međimurja koje je u partnerstvu s Varaždinskim potrošačem održalo sedam radionica u osnovnim školama u Međimurskoj županiji.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Table of Contents

Varaždinski potrošać

Novosti

Što je novac i tko su potrošači

Što je novac i tko su potrošači  naučili su učenici trećih i četvrtih razreda Osnovne škole dr. Vinka Žganca u Vratišincu.

U okviru projekta  Djeca kao potrošači koji provodi Društvo potrošača Međimurja u partnerstvu s udrugom Varaždinski potrošač održana je u utorak 14. studenog edukativna radionica o pravima i obvezama djece kao potrošača.

“Djeca kao potrošači” u osnovnoj školi Sveta Marija

Radionica Djeca kao potrošači održana je u petak 17. studenog  u Osnovnoj školi Sveta Marija. Učenici trećih i četvrtih razreda OŠ Sveta Marija i PŠ  Donji Mihaljevec učili su što je novac, kako kupovati te kako planirati kupnju prehrambenih namirnica.

Učenici OŠ Nedelišće i ove godine učili o zaštiti prava potrošača

Nakon što su prošle godine naučili osnove prava potrošača,  projekt “Djeca kao potrošači” i ove je godine proveden u Osnovnoj školi Nedelišće. Kako smo tijekom dosadašnjih druženja i razgovora  s djecom uočili da većina učenika svakodnevno koristi mobilne uređaje, internet i računala, u okviru suradnje Društva potrošača Međimurja i HAKOM-a održana je edukativna radionica o sigurnosti djece u korištenju digitalnih tehnologija.