Novosti


Obavijest


Savjetovalište Varaždin neće raditi u petak 20.travnja 2018. godine. 

Potrošači mogu u navedeno vrijeme koristiti jedinstveni broj telefona 072 414 414.
Što znamo o digitalnom tržištu?


Građani EU se pri upotrebi internetskih alata i usluga često suočavaju s preprekama. Funkcionalno jedinstveno digitalno tržište jamči manje prepreka i više mogućnosti: građani i poduzeća moći će slobodno trgovati i stvarati inovacije. To će moći raditi na siguran i zakonit način te uz prihvatljive troškove, što će im olakšati život.
Tjedan prava potrošača u Republici Hrvatskoj


Ured danas, 08. ožujka 2018., neće raditi zbog informiranja građana koje će danas u sklopu Tjedna prava potrošača u Republici Hrvatskoj na regionalnoj i središnjoj razini održati u Čakovcu. 

Pozivamo potrošače da nam se pridruže na parkiralištu Kauflanda 14:00 – 18:00 sati.
MUKE PO OTPADU Potrebno je još puno edukacije kako bismo smanjili količinu otpada


- Zakon o održivom gospodarenju otpadom propisuje da jedinice lokalne samouprave informiraju građane u vidu javnih tribina, na mrežnim stranicama i slično kako bi bili upoznati s novim odredbama zakona i Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, ali i Odluke o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Varaždina koju je Gradsko vijeće donijelo na svojoj posljednjoj sjednici, a koje se odnose na miješani komunalni otpad, biorazgradivi otpad i ostale vrste otpada - napomenuo je Damir Habijan, predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća i gradskog odbora HDZ-a, na javnoj tribini koju je varaždinski HDZ organizirao u četvrtak u Park Boutique Hotelu, uz sudjelovanje predstavnika tvrtke Čistoća, Sanje Keretić iz Udruge za zaštitu prava potrošača "Varaždinski potrošač" i brojnih građana.
U Europskoj uniji ne smije postojati zemlja s "potrošačima druge klase"


Strasbourg, 14. studenoga 2017. - Europski je parlament na svojoj plenarnoj sjednici danas usvojio Uredbu Europskog parlamenta i Vijeća o suradnji između nacionalnih tijela odgovornih za provedbu zakona o zaštiti potrošača kojom će se potrošači bolje zaštiti od prijevara, a ujedno i dati veće ovlasti nadležnim tijelima za otkrivanje i zaustavljanje kršenja zakona o zaštiti potrošača. Gospodarenje otpadom i potrošači


Od 1. studenoga 2017. godine na snazi je Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koju je Vlada donijela krajem svibnja ove godine, a prema kojoj u cijeloj Hrvatskoj postaje obvezno odvojeno prikupljanje otpada.

Još jedna Uredba Vlade koja nije u skladu sa Zakonom, u ovom slučaju izvornim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom po kojem je Vlada bila obvezna donijeti Uredbu s kojom je kasnila više od tri godine (rok je bio 15. srpnja 2014.), te time omogućila pružateljima usluga (trgovcima) neometano pljačkanje potrošača. Uredba također nije u skladu niti sa temeljnim Zakonom o obveznim odnosima kao i ostalim hrvatskim pozitivnim zakonima, koji jasno određuju da se neučinjena usluga ne smije naplaćivati.Potrošači su regulatori tržišta


Jutarnji list je na internetskoj stranici objavio članak pod naslovom "SLIJEDI UDAR NA HRVATSKE POTROŠAČE, CIJENE HRANE ĆE PODIVLJATI Otkrivamo što se to događa s osnovnim namirnicama i koliko će točno i kada poskupjeti!"

Upravno vijeće ROZP izražava, veliku zabrinutost i postavlja pitanje je li to poštivanje zakona tržišta, zakona "ponude i potražnje"? Postavljamo još jedno vrlo značajno pitanje, naime aktualni Nacionalni program zaštite potrošača u točci 5. definira potrošača kao "slabiju stranu na tržištu", za razliku od prijašnjih NPZP koji su definirali potrošača kao "regulatora tržišta" što je u skladu s Poveljom UN-a i Deklaracijom EU o pravima potrošača, je li stvarno HRVATSKI POTROŠAČ SLABIJA STRANA NA TRŽIŠTU?PREDSTAVLJANJE INSTRUMENATA UNUTARNJEG TRŽIŠTA "SVE NA JEDNOM MJESTU!"


Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provodi javna događanja pod nazivom „Sve na jednom mjestu“ s ciljem predstavljanja mogućnosti različitih instrumenata unutarnjega tržišta EU-a koji su na usluzi našim građanima, poduzetnicima i javnoj upravi.

Ciklus javnih događanja je započet u Zagrebu u subotu 9. rujna o.g., nastavio se u Osijeku 22. rujna, te će se održati i u Varaždinu 29. rujna, Rijeci 13. listopada i Splitu 27. listopada.